Terug naar overzicht

Paslatten: alles wat je moet weten

Ben je van plan om een maatkast te bestellen, maar heb je vragen over de paslatten? Geen nood, wij helpen je graag op weg. In dit artikel leggen we uit wat paslatten zijn en welke opties je hebt. 

Wat zijn paslatten?

De paslatten (of afwerkingslatten) zitten rondom je kast en verbinden je kast met de vloer, de muren en het plafond. Aan de zijkanten voorzien we lange paslatten, op de kast plaats je de bovenpaslat (of het opstopplafond), en onderaan komt er een plint voor de pootjes van de sokkel. De paslatten links en rechts liggen gelijk met de deuren en zorgen zo voor dat mooie inbouweffect. We leveren alle paslatten in dezelfde kleur als jouw kastdeuren, zodat jouw kastenwand een mooi geheel vormt.

Bij je opmeting hoef je geen rekening te houden met de paslatten. Onze handige tool berekent de ruimte voor je paslatten automatisch. Links en rechts zijn ze standaard 5 cm breed, bovenaan 3 cm en onderaan 8 cm. Je mag dus van muur tot muur meten, en van vloer tot plafond.

Meer info over opmeten vind je hier: Zelf eenvoudig opmeten

Ingebouwde kledingkast op maat

Voorbeeld: Ingebouwde kledingkast met paslatten rondom.

Zwevende commode op maat

Voorbeeld: paslat rechts bij een zwevende commode.

De voordelen van paslatten

Ons uniek paslattensysteem heeft alleen maar voordelen. We hebben het speciaal ontwikkeld zodat jouw inbouwkast nog mooier en makkelijker te installeren wordt. Waarom dan wel?

✓  Mooie afgewerkte look

Je zou je kast ook zonder paslatten kunnen plaatsen, maar dat is minder mooi. Afwerkingslatten zorgen namelijk voor die nette, afgewerkte look die typisch maatwerk is. Doordat er geen gleuven meer zijn tussen je maatkast en muren, creëer je een rustige uitstraling waarbij je kast nog beter opgaat in je ruimte.

✓  De oplossing voor scheve muren…

Scheve muren of hoeken die niet perfect 90° zijn? Geen probleem voor onze maatkasten! Je kan een paslat bestellen die ook enkele millimeters schuin loopt, waardoor je deze imperfectie ongemerkt wegwerkt. Ideaal voor gerenoveerde woningen!

✓  … en schuine plafonds!

Ook voor schuin aflopende plafonds biedt een paslat de oplossing. Je bestelt dan een bovenpaslat dat links wat hoger is dan rechts, of omgekeerd. Zo plaats je een stijlvolle kast op maat in elke mogelijke ruimte.

✓  Praktisch en proper

Paslatten zijn niet alleen mooi, ze zijn ook praktisch. Ze maken je kast meer onderhoudsvriendelijk, doordat er nooit meer stof achter of naast je kasten kan vallen. Dat scheelt weer wat kuiswerk. En onze kasten waren al zo makkelijk in onderhoud!

✓  Bescherming

De plint onderaan je maatkast kast fungeert ook als een beschermende 'schoprand'. De plint beschermt de kast wanneer je er langsloopt, stofzuigt of schoonmaakt. 

✓  Je kan niet fout meten

Dankzij de paslatten hoef je je geen zorgen te maken over fout te meten. Je meet simpelweg van muur tot muur en van vloer tot plafond. Bestel je paslatten in 'overmaat', dan heb je wat speling bij de plaatsing. Of laat je jouw paslatten liever naleveren wanneer de kast er staat? Ontdek hieronder de drie opties die opmeten nog makkelijker maken.

Voor elk wat wils: 3 opties voor je paslatten

Bij Maatkasten Online bieden we drie opties aan om je paslatten te bestellen, afhankelijk van jouw kast en ruimte:

1. Paslatten 'op maat'

Als je koos voor een rechte kast, zoals een dressingkast, in een perfect rechte ruimte, zoals een rechthoekige kamer in een nieuwbouwwoning, dan kan je paslatten op maat laten leveren. Ze zitten meteen inbegrepen in je doe-het-zelf-pakket, waardoor je in één keer heel je kast kan afwerken. Je schuift ze simpelweg tussen je kast en de muur, en klaar.

2. Paslatten in 'overmaat'

Onze meest gekozen optie is om de paslatten in overmaat te laten leveren. Dan zijn ze iets te groot zodat je ze zelf op maat kan zagen. Dat geeft je wat meer marge, wat handig is wanneer jouw kast bijvoorbeeld niet perfect in het midden van je muren staat. Ook voor kasten met schuine zijden raden we deze optie aan, omdat je zo makkelijk een mooi resultaat krijgt.

3. Paslatten 'op maat nageleverd'

Een derde mogelijkheid is om op maat gemaakte paslatten te laten naleveren. Nadat je de kast hebt geïnstalleerd, meet je simpelweg de afstanden tussen de kast en de muren en plafond. Deze metingen stuur je naar ons via aftersales@maatkastenonline.be, waarna wij de perfect passende paslatten in ons atelier maken en bij jou thuis bezorgen. Dit is de makkelijkste optie, omdat je 100% zeker bent van een mooi resultaat, ook bij ruimtes met scheve muren en kasten met schuine zijdes. Én je hoeft zelf niet meer te zagen! Voor deze extra service en nalevering vragen we een surplus van €79,- inclusief btw.


Bij het plaatsen van je bestelling voor een op maat gemaakte kast, word je gevraagd om te kiezen uit deze drie opties. Het is goed om te weten dat je op elk moment extra paslatten kunt bijbestellen en laten bezorgen, wat je keuze ook is. We staan altijd klaar om te helpen!

Bij een maatkast onder een trap of schuin dak worden de paslatten perfect aangepast aan de schuine hoek. Kleur: Diamond Black

Wil je de paslatten breder maken?

Bij ons worden de standaard paslatten aan de linkerkant en rechterkant van je maatkast ingesteld op 5 cm en aan de bovenkant op 3 cm. Heb je echter een vensterbank of radiator die uitsteekt? Geen zorgen, want je kunt de paslatten breder maken, zodat je kast probleemloos kan worden geopend. Dit geldt ook als je opbouwverlichting hebt; in dat geval biedt een iets hogere paslat aan de bovenkant een goede oplossing.

Ingebouwde kledingkast bij opbouwverlichting

Hogere paslat bovenaan, omwille van de opbouwverlichting.

Bredere paslat rechts, omwille van de vensterbank met radiator.

Wil je graag een maatkast online te ontwerpen met grotere paslatten? Dan is dit mogelijk in STAP 2: Boven de 3D-visualisatie van je maatkast zie je een icoontje waarmee je je paslatten kunt aanpassen.

Wil je de plint verbergen?

Hou je van een look waarbij de paslat bovenaan en de plint onderaan verborgen zijn achter je kastdeuren? Als het je niet stoort dat de onderkant van de deuren iets minder beschermd is tegen schoenstrepen of stofzuigen, dan kun je kiezen voor langere deuren.

Bij deze keuze worden de deuren zowel aan de bovenkant als onderkant verlengd. We houden dan maar 1 cm ruimte tussen de deur en het plafond, en ook tussen de deur en de vloer. Maar let op, voor deze aanpassing moet je vloer waterpas zijn en je plafond recht.

Halkast op maat van Maatkasten Online

Halkast waar de deuren langer doorlopen bovenaan en onderaan.

Dressingkast op maat

Dressingkast waar de deuren langer doorlopen bovenaan en onderaan.

Wil je graag een maatkast online ontwerpen met langere deuren? Dat is mogelijk in STAP 4. Ga naar 'opties' en kies ervoor om je deuren langer tot beneden en boven te laten doorlopen.

De installatie van je paslatten

De installatie van je paslatten is trouwens super simpel. Hoe je het in detail aanpakt, staat met duidelijke illustraties uitgelegd in de installatiehandleiding die je bij doe-het-zelf-pakket krijgt. In het kort? Je plaatst je paslatten links en rechts tussen je kast en de muur, en bevestigt met wat lijmkit en enkele vijzen. Aan de boven- en onderkant doe je hetzelfde, maar dan zonder vijzen. Easy!

Paslat van een maatkast, in de kleur Sunset

Detail van de paslat aan de linkerzijde van de maatkast. 

Geïnstalleerde kledingkast van het Sundae huis

Volledig geïnstalleerd - Meer info over deze realisatie

Aan de slag met jouw maatkast!

Twijfel je nog? Ons team staat voor je klaar vóór, tijdens en na de aankoop en installatie van je op maat gemaakte kast. We adviseren je graag welke optie het beste bij jou past.
Neem gerust contact op met onze klantenservice. We zijn er om je te helpen!